Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord

OVER NOTEN

WEET U

dat noten heel gezond zijn? Veel noten bevatten, in wisselende hoeveelheden, gezonde, onverzadigde vetzuren, eiwitten en voedingsvezels, Calcium, Fosfor, Kalium, Koper, Magnesium, Mangaan, IJzer, Zink, en vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6, C en E én zijn glutenvrij. Hazelnoten bevatten extra veel antioxidanten, Tamme Kastanjes extra veel Kalium. Dagelijks een handje verschillende noten eten is, behalve voor mensen met bijvoorbeeld een notenallergie, bijzonder goed voor de gezondheid.
In Nederland groeien Hazelnoot, Tamme Kastanje, Walnoot, Amandel en de Pecannoot. Wencop Kwekerijen kweekt de sterkere noten soorten met bijzondere, goede, eigenschappen.

ENTEN

Als u een walnoot in de grond stopt dan groeit daar ongetwijfeld een plantje, een zaailing, uit, en later waarschijnlijk een mooie en grote boom. Maar u zult minimaal 10 jaar moeten wachten tot, of, deze boom vruchten gaat dragen. Hoe veel en hoe groot ze worden, hoe lang ze bewaard kunnen worden én hoe ze smaken komt u eerst dan te weten. Kwekers selecteren uit zaailingen bomen met de beste eigenschappen. De geselecteerde bomen krijgen een naam, ze worden door middel van enten vermeerderd.
Ook de Walnotenbomen die wij kweken voor de productie van noten worden geënt. Bij het enten wordt het wortelstelsel van een zaailing, de onderstam, verenigd met een stukje tak van een oudere geselecteerde boom. Door het enten krijgt de jonge boom de eigenschappen van de moederboom én, niet onbelangrijk, óók de leeftijd, waardoor de jonge boom al in het derde jaar na enten vrucht kan dragen!

AANPLANT 

De walnoot moet als jonge, vitale boom aangeplant worden. Bij het planten van minder vitale bomen is de terugslag groot en duurt het lang voordat de boom weer noten gaat dragen. Een vitale boom is een boom waarvan het  wortelstelsel van maximaal manshoge planten niet meer dan drie jaar en bij bomen van circa 8 meter hoog niet meer dan vijf jaar op één plaats gegroeid heeft. De beste planttijd is tussen half November en half Februari. Bemest de grond met verschillende vormen van organische stof en werk dit goed én diep door de grond. U kunt er nog maar één keer bij en dat is nu. Het plantgat moet groot genoeg zijn om de wortels er goed gespreid in te plaatsen. De plantdiepte moet 5cm hoger zijn dan zoals de boom in de kwekerij stond te groeien. Geef bomen met kluit een stabiele basis onder de kluit!

BLOEI EN VRUCHTEN

De walnoot is éénhuizig, dus met puur vrouwelijke en puur mannelijke bloemen, samen aan één boom.
De vrouwelijke bloemen worden bevrucht door stuifmeel dat door de lucht vanaf de mannelijke bloeiwijze wordt verspreid. Uiteindelijk belanden slechts enkele stuifmeelkorrels op de stempel van een vrouwelijke bloem. Het stempel van een vrouwelijke heeft vele plooien en daardoor een groot oppervlak wat de kans op bevruchting groter maakt. Alle ‘windbestuivers’ produceren bijzonder veel stuifmeelkorrels, maar een succesvolle bevruchting is sterk weersafhankelijk, het aantal noten aan een boom kan daardoor, van jaar tot jaar, enorm verschillen.
Na de bevruchting neemt de noot snel in omvang toe en bereikt na ca. 3 maanden de uiteindelijke grootte. De noot zoals wij die kennen groeit in een bolster. In de herfst splijt de bolster open en valt de rijpe noot er uit.

GEZONDHEID

De verspreiding en uitbreiding van ziektes kan worden voorkomen door afgevallen blad, snoeihout, takken en bolsters te verzamelen en verbranden of af te voeren, composteren is hiervoor een minder goed idee. Een kruidenrijke ondergrond en veel afwisseling in de flora rond de boom bieden een natuurlijke bescherming tegen ziekten. Geef jaarlijks, bij voorkeur verschillende, organische mest, dit zorgt voor een rijk bodemleven, voldoende voedingsstoffen, bomen met een betere weerstand en smakelijker noten.

 

Op de foto drie vrouwelijke bloeiwijzen. De stempels met de vele plooien, het grote vangoppervlak voor stuifmeelkorrels, zijn goed zichtbaar. Het bolletje eronder is het vruchtbeginsel, na bevruchting groeit dit uit tot een met een noot gevulde bolster.


Meer informatie over notenbomen in het algemeen vindt u in onderstaande poster:

FAMILIE DER JUGLANDACEAE (POSTER).PDF


Meer informatie, specifiek over Pecannotenbomen, vindt u in onderstaande poster:

CARYA, DE HICKERNOTEN (POSTER).PDF


Bij het kweken van onze noten werken wij samen met kwekerij De Smallekamp.